VAJİNİSMUSUN TEMEL BELİRTİLERİ


VAJİNİSMUSUN TEMEL BELİRTİLERİ
Vajinismusa neden olan önyargılarında üzerinde durulması gereken önemli bir konu olduğunu söyleyen Dr. Keçe, "İlk birleşme her zaman acı verir, kızlık zarı Aile şerefini korur, yırtılır, kanar ve patlar gibi ön yargılar, cinsellik erkeklerin gereksinimidir, cinsellik kadınları için zorunludur, cinsel ilişki kötü ve acı vericidir, erkekler potansiyel tehdit kaynağıdır, erkekler baskındır, vücuda giren bir şey zarar verebilir ve şiddet içerir, korku ve öfke daima bastırılmalı, asla dışa vurulmamalıdır, kadınlar zayıf ve çaresizdir, erkeklere güvenilmez gibi önyargılar da vajinismusa yol açabilir" uyarısında bulundu.
Vajinismus hastalarının o an geldiğinde panik atak benzeri bir durum yaşadığına dikkat çeken Keçe, hastanın eşini ittiğini, kasıldığını, korktuğu için bilinci açık olsa da kontrolü kaybettiğini, söyledi. Keçe, hasta kadınların şu duygulara kapıldığın bildirdi:
"- Duygusal tatminde azalma,
- Herkesin bu kadar kolay yaptığı bir şeyi ben nasıl yapamıyorum şeklinde suçluluk,
- Utanç duyma,
- Kendinden nefret etme,
- Hayal kırıklığı hissi,
- Aile büyüklerinin veya yakınlarının "Ne zaman çocuk sahibi olacaksınız?" soruları nedeniyle duyulan korku,
- Zamanla meydana gelen cinsel isteksizlik."
Cinsel Tıp Derneği olarak yaptıkları anket çalışmalarıyla vajinismuslu kadınların ortak özelliklerini tespit ettiklerini söyleyen Keçe, vajinismuslu kadınların her şeyin en kötüsünü düşündüğünü, ailelerine bağımlı, duygusal ve ruhsal gelişimlerinin Sağlıksız, çocuksu bir kişilikleri bulunduğunu, cinsel ilişkiye veya penisin vajinaya girmesine karşı fobik bir korku reaksiyonları ve kontrolsüz davranışları olduğunu kaydetti. Keçe, hasta kadınların ayrıca bedenlerinden hoşnut olmadığını, çocukluk çağından kalma korkuları yaşadığını, kaygılı ve tedirgin ruh halleri olduğunu, okşanmaktan hoşlandıklarını hatta klitoris uyarılması ile orgazm olabildiklerini ifade etti.
Vajinismuslu kadınların partnerlerinin tutumunun tanı ve tedavi aşamasında son derece önemli olduğuna dikkat çeken Keçe, erkeğin kadının korkusunu anlamaya çalışıp ona destek olması gerektiğini savundu.
Vajinismusun her zaman yüzde 100 tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve kader olmadığını söyleyen Dr. Keçe, "Vajinismus özel bir ilgi ve uzmanlık alanı olan cinsel terapist tarafından cinsel terapi ile tedavi edilebilir. Hipnoz destekli ve bütüncül psikoterapi bakış açılı cinsel terapinin süresi hastalığın şiddetine göre birkaç seanstan 10-12 seansa kadar değişebilir. Vajinismus kızlık zarının kalın olmasına bağlı ise, cerrahi bir yöntemle bu zarın kesilmesi yani hymenektomi yapılabilir. Son olarak uygun tedavi yöntemleri ve tecrübeli bir cinsel terapist ile tedavi şansı yüzde yüzdür" şeklinde konuştu. Vajinismus tedavisinin mutlaka eşle beraber olması gerektiğinin altını çizen Keçe, şunları söyledi:
"Vajinismusun fiziksel bir nedeni olabilir ve bu nedenle kadının mutlaka cinsel terapi öncesi bir kadın doğum uzmanına görünmesi gerekir. Deneyip de başarısızlıkla sonuçlanan her tedavi girişimi çifti dipsiz bir kuyuya doğru sürükler, umutlarını kırar, tedaviyi güçleştirir. Tedavinin sonlarına doğru eşlerin arası açılmaya başlar ve sık sık kavga etmeye başlarlar. Hasta çift yaklaşık 10-12 seans sonrasında sağlıklı bir cinsel hayata kavuşabiliyor. Tedavi süresinin uzunluğu ise genellikle 3 hafta ile 3 Ay arasında değişebiliyor. Vajinismusu Mekanik olarak çözmek yetmez. Çifte sağlıklı ve mutlu bir cinsel hayat sunmak için tedavide iki aşama izlenir. 1. aşamada cinsel birleşmenin olmasını hedefleriz. 2. aşamada ise cinsel ilişkiden zevk alma ve orgazm olma teknikleri öğretilir. Vajinismuslu hastaların yüzde 10-15'i çok kolay tedavi edilir ve bu hastalar uyuşturucu krem veya pomat sıkılmış Su ile oturma banyosu, belli pozisyonlar ve egzersizler ile bir veya iki seansta tedavi olabilirler. Son olarak vajinismus hastalarına önerim: Yalnızca tedaviye başlamayı isteyin. Bir cinsel tedavi merkezine başvurmakla tedavideki çok önemli bir basamağı aşmış olacaksınız."
Vajinismusun ülkemizde batılı toplumlara göre daha yaygın bir sorun olduğunu ifade eden Keçe, "Yeni evlenecek çiftlerin evlilik öncesi cinsel danışmanlık hizmeti almaları koruyucu tedavide çok önemlidir. Evlilik öncesi cinsel danışmanlık için cinsel terapiste giden çiftlerde yukarıdaki tüm etmenler olsa da vajinismus olmaz. Korunmanın tek çaresi de budur. Ayrıca CİNSEL Tıp Derneği olarak; ergenlik dönemine girmeden genç kızlarımızın ergenlik öncesi cinsel danışmanlık hizmetlerinden faydalanmalarını da öneriyoruz" diye konuştu.

0 yorum: