Genital Siğiller (Kondilom) Nedir?


Genital Siğiller, Kondilom

Genital veya anal siğiller (kondilomata aküminata ya da zührevi siğiller) genital HPV enfeksiyonunun en kolay tanınan göstergeleridir. HPV tiplerinin geniş bir yelpazesi genital siğillere neden olabilmektedir, ama tüm vakaların yaklaşık %90‘na 6 ve 11 numaralı HPV virüsleri sebep olmaktadırlar.
Çoğu insan, genital siğile sebep olan HPV virüsünün bulaşması durumunda, siğiller ya da diğer belirtiler gelişmeden enfeksiyondan kurtulmaktadırlar. Bazen de enfeksiyonun bariz semptomu yokken bile insanlar bu virüsü başkalarına bulaştırabilir.

Genital siğillere neden olan HPV türleri ile rahim ağzı kanserine neden olan HPV türlerli farklı olgulardır. Yani bir bireyin eşzamanlı olarak bir kaç tür HPV enfeksyonuna bulaşabilmesi mümkün olduğu gibi, genital siğillerin varlığı yüksek riskli HPV tiplerinin de bu bölgede veya bireyde bulunması anlamına gelmez.

Bazen yüksek riskli virüs tipleri (16, 18, ve 31) cinsel organlar üzerinde düz siğiller oluşmasına neden olabilir. Kadınların, örtük yapı nedeniyle, düz siğillerin teşhisi için düzenli Pap Smear taraması yapılmalarında fayda vardır. Bu siğillerin teşhisi bazen zor olmaktadır ve hatta sık sık gözden kaçabilmektedirler.

Genital siğillere neden olan HPV tipleri, genellikle vücudun diğer bölgelerinde oluşan, mesela ellerde veya iç uyluk gibi yerlerde oluşan siğillerden farklıdırlar.

Bağışıklık Sistemi Komplikasyonları

Çok nadir durumlarda HPV zayıflamış (ilaç veya hastalıktan) bağışıklık sistemi olan kişilerde “epidermodisplaziya verrusiformis”e (el, boyun, yüz ve ayaklarda oluşan düz siğiller) neden olabilmektedir. HPV virüsü, bağışıklık sistemi tarafından teşhiz edilmediğinde, cilt hücreleri tarafından aşırı keratin üretimine neden olur ve böylece lezyon (yara) benzeri siğiller ya da boynuza benzer deri çıkıntıları (tümör) oluşmasına sebep olmaktadırlar.

0 yorum: