Erkeklerin En Merak Ettikleri

Erkeklerin en merak ettiği şeyler (penis boyundan sonra)

  • Testisler nedir? Biri niye büyük, teki daha aşağıda
  • Sperm nereden gelir, içinde ne vardır?
  • Çocuğun cinsiyetini kim belirler?
  • Evlenince çocuğum olur mu?
  • Ikınınca niye spermim geliyor?
  • Gece rüyada boşalmaya sebep nedir?

Testisler (yumurtalıklar veya erbezleri) erkeğin bir cinsel organı olup, meni (sperm-ersuyu) ve seks hormonu üremesini sağlarlar. Penisin altında skrotum denilen bir torba içindedirler. Testisler daha bebek anne karnında iken bebeğin karnında oluşur ve doğumdan öncede normal olarak torbaya inerler. Testisler çift olarak bulunurlar.  Çift olmasının amacı eğer bir tanesine bir şey olur ve çalışamaz hale gelirse diğeri ile kişinin üreme ve hormonal faaliyetinin devam etmesi içindir. Yumurta şeklinde ve hafifçe basıktırlar. Büyüklükleri kişiden kişiye değişmekle beraber, her biri ortalama 20-30 gr ağırlığında, 4-5 cm uzunluğunda ve 2-2,5 cm kalınlıktadırlar. İkisi de yaklaşık aynı büyüklüğe sahiptir ama sol taraftaki biraz daha aşağıdadır.
  • Üreme kanallarından boşaltılan meniyi üretirler
  • Direk olarak kan damarlarına gönderilen hormonları üretirler.
Testisler neden torba içinde ve vücut dışındadır?
Torbanın amacı hem testisleri darbelerden korumak ve de esas olarak vücut ısısından daha düşük ısıda tutmaktır. Bildiğimiz gibi vücut ısımız ortalama 36.6 C° olup, testislerin sağlıklı sperm üretebilmesi için bu ısıdan yaklaşık 2-2.2 C°daha düşük ısıda çalışmaları gerekir.
Testisin tek olması kısırlık veya hormonsal eksiklik yapar mı?
Hayır, bir tane olması bile yeterlidir.

SPERM ve ÜRETİMİ: Her testis içinde kılcal borular vardır, kabaca içi boş incecik bir tüpü yün yumağı gibi sardığımızı farz edelim, işte testis böyle bir yapıya sahiptir ve meni(sperm ) oluşumu bu boruların içinde olur. Erginlik çağına yaklaşıldığında başlar ve yaşam boyu kesilmeden devam eder. Bir spermin üretimi yaklaşık 74 gün kadar sürer. Spermler iki farklı karakterde olup X ve Y diye taşıdıkları dişilik veya erkeklik kromozomuna göre ikiye ayrılırlar, yani oluşacak bebeğin cinsiyetini erkekten giden sperm belirler. Eğer X spermi giderse ve annenin yumurtası (annedeki yumurta daima X tir) ile birleşirse XX olur ki bu bayandır. Eğer Y spermi giderse ve annenin yumurtası (annedeki yumurta daima X idi) ile birleşirse XY olur ki buda erkek bebek oluşumuna sebep olur. Yani bebeğin cinsiyetini daima baba belirler.

Sperm üretimi devamlıdır ve hiç durmaz, üretilen spermler bir kesede toplanır ve boşaltılmaya hazır beklerler, arkadan da devamlı sperm üretimi olur ve bu keseye boşalır. Bu kesenin bir hacmi, bir kapasitesi vardır, bu hacim dolunca cinsel istek artar, yoğunlaşır eğer ilişki veya boşalma gerçekleşmezse kasıklarda ağrı, aşırı cinsel istek başlar. Bazen kese o kadar dolmuştur ki büyük tuvalet yaparken veya ıkınırken vücut içi basınç arttığından bu sırada penisten sperm akar (bu boşalma değildir ve zevk vermez sadece sperm akar). Eğer kişi boşalmaz veya ilişki kurmazsa belli bir süreden sonra ki bu süre kişiden kişiye değişir (4 ila 10 gün),erkek uykuda boşalır ve keseyi boşaltarak arkadan gelen spermlere yol açar. Hamamcı olduk veya rüyacı olduk deyimi buradaki boşalmaya bağlı yıkanma gerekliliğinden gelmiştir. Bayanlara göre erkeklerdeki cinsel arzu kontrolsüzlüğü de devamlı üretilen sperm ve onun boşaltılması isteği sonucu ve toplumsal öğretilerin (tabuların) kuralsız cinsellik yaşamayı sadece erkeğe hak ve övünç kaynağı olarak hissettirmesi olup bayanların erkeklerde anlayamadıkları duygusuz cinsel istek bundan dolayıdır.

Tek bir sperm hücresi üç kısımdan oluşur, bunlar baş, gövde ve kuyruktur. Baş resimde siyah olan kısım, gövde onun altındaki kahverengi kısımdır. (bknz: sperm yapısı)

Baş kısmı spermin yumurta içine girmesini sağlayacak yumurtanın dış kısmını eritici maddeler içerir. Gövde kısmında ise bebeğin oluşumu için gerekli kromozom şifreleri bulunmaktadır. Kuyruk kısmı ise kırbaç hareketi dediğimiz sağa sola hareketi yaparak spermin ilerleyerek dişideki yumurtaya gitmesini sağlar. Spermin kendi içinde belirli bir süre yaşamasını ve hareket etmesini sağlayacak enerjisi vardır, buda gövde kısmında depolanmıştır. Sperm çok küçük olup yalnız başına çıplak gözle görülmez, yaklaşık uzunluğu 1 cm 'nin 250 de biri kadardır.

Spermin kuyruğu hem kırbaç hareketi hem de sarmal hareket yaparak spermin ilerlemesini sağlar.

Normal sperm nasıl olmalıdır; Volümü, yani miktarı 2 ila 5 cc (bir tatlı kaşığı) arasındadır. Rengi opak ve grimsidir. Kokusu kendine özgü olup kestane çiçeği kokusuna benzer. Yapışkan kıvamda olup bu yapışkanlığın azalması veya artması boşalma sıklığı ile ilgilidir.

Spermin sıvılaşması: Sperm vücuttan atıldıktan 5 ila 20 dakika arasında o yapışkan halini kaybederek sıvılaşır, 30 dakikada da tamamen su halini alır.
Bir boşalmada erkek ortalama 150 milyon sperm hücresi boşaltır. Normalinde en azı 20 milyon, en fazlası ise 250 milyondur.

Dölleme de sperm miktarı önemli olduğu kadar daha da önemlisi spermlerin kalitesidir (hareketliliği, kuyruk yapıları, baştaki eritici maddeler, gövde şekli gibi).

Sperm sayımı mikroskop altında yapılır. İdeal bir sayım için 4 günlük cinsel rejim yani boşalmamak gerekir ve spermin sayımının yapılacağı yerde verilmesi en doğru olanıdır. İsteyen herkes veya gerekli görüldüğünde bir laboratuara gidip sayım yaptırabilir.

0 yorum: