Adet Düzensizliği

Adet Düzensizliği Hastalık Habercisi Olabilir


Adet görememe ya da adet düzensizliği kadınlarda pek çok hastalığa işaret edebilen önemli bir sorunudur. Yumurtalık kistleri, miyomlar ve erken menopozun habercisi olabilen adet düzensizlikleri için mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Eylem Şeker Arı, adet düzensizlikleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
“Menstruel siklus”, yani “adet döngüsü”, bir kadının vücudunun her ay gebe kalmaya hazırlandığı bir süreçtir. Adet düzensizlikleri kadınının adetinin gecikmesi, çok sık adet görmesi ya da beklenmeyen zamanda adet görmesi şeklinde olabilir.

Stres, yeme bozuklukları ve aşırı egzersiz adet düzenini bozabilir

“Adet görmeme yani “amenore” aslında hastalık değil, belirtidir” diyen Op. Dr. Arı, konu ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bir genç kız 16 yaşına kadar hiç adet görmemiş ise buna “primer amenore” adı verilir. Normal adet gören bir kadın adet görmemeye başlarsa ve hamile değilse buna “sekonder amenore” denir. Amenore sebepleri arasında fiziksel veya psikolojik stres, aşırı egzersiz ve anoreksia nervosa gibi yeme bozuklukları sayılabilir. Polikistik over sendromu olan kadınlarda da uzun süre adet görmeme yaşanabilir. Ayrıca amenore menopozun önemli bir belirtisidir.”

Adet görmeme ya da düzensiz adet durumunda mutlaka doktora başvurun

Op. Dr. Arı adet görememe durumunda yaş gruplarına göre önerilerde bulunulabileceğini belirterek, “16 yaşına gelmiş ve hiç adet görmemiş genç kızlar mutlaka doktora başvurmalıdır. Yeni adet görmeye başlayan genç kızlarda ilk iki yıl menstruasyon her ay düzenli gelmeyebilir anca yaş ilerledikçe düzene girmesi gerekir. Düzensizlik devam ederse polikistik over sendromu ya da tiroid hormon bozukluğu olmadığından emin olmak için hormon tetkiklerini görmekte fayda vardır. 20-30 yaşlarında bir kadın önceden düzenli adet görüyorken adet gecikmeleri başlamışsa mutlaka hormon tetkiklerine bakılmalıdır. Çünkü hiç tahmin etmeyeceğimiz şekilde, bazı kadınlarda yumurtalık rezervleri erken tükenmektedir. Buna “prematür ovaryan yetmezlik” adı verilmektedir.” diye konuştu.

Yumurtalık kistleri adet düzensizliği ile kendini gösterebilir


Adet düzensizliğini çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceğini belirten Op. Dr. Arı, “Yumurtalıktaki iyi huylu kistler kendilerini adet düzensizliği belirtisiyle gösterebilir. Bunlar adet görmeme ya da ara kanama gibi farklı şekillerde olabilir. Bu kistlerin büyük bir kısmı fonksiyonel kist adını verdiğimiz birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolan kistler iken, bazıları cerrahi girişim gerektiren farklı yapıda kistler olabilir.“ dedi.

Miyomlara dikkat!

Op. Dr. Arı adet düzensizliğinin işaret ettiği rahatsızlıklardan birinin de miyomlar olduğuna şu sözlerle dikkat çekti: “Bazı miyomlar hiçbir belirti vermeyip tedavi gerektirmeyebilir. Ancak bazı miyomlar adet kanamasının şiddetli olmasına, bazen de iki adet dönemi arasında ara kanamalar olmasına sebep olabilir.  Bu nedenle mutlaka önemsenmelidir.”

0 yorum: