Kadın Hastalıkları ve Sağlığı


Adet döngüsü veya siklus, son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen zamanı ve bu zaman içinde kadın vücudunda gerçekleşen olayları ifade ederAdet döngüsü, 28 gün sürmekle birlikte, kanaması ortalama 4 gün devam eder. Tabii ki her vücut, her metabolizma, her hormonal denge farklı olduğundan kimi kadında 4 gün kiminde ise 1 hafta sürer. Ergenlik döneminden, yumurtalıklarda olgunlaşabilecek yumurta hücrelerinin tümüyle tükendiği menopoz dönemine kadar devam eder.
Yumurtalık, döllenmeye hazır bir yumurta hücresi serbestler. Rahim iç tabakası da kendini gebeliğe hazırlar. Eğer döllenme olmazsa bu yumurtanın ömrü biter ve rahim iç tabakasının kanamayla birlikte dışarı atılması tamamlandıktan sonra yeni bir adet döngüsü başlar.
Tabi işin bilimsel kısmıyla pek çoğunuz ilgilenmesiniz, her ne kadar bilmeniz gerekse de:) O yüzden ben bu adet döngüsünün vücuda yansıması olan, bizleri günlerce kıvrandıran adet ağrılarından bahsetsem daha iyi olacak.
Adet ağrıları, karın çevresinde bölgesel olarak hissedilir. İnnervasyondan dolayı viseral organların zarlarındaki gerilmeler bu bölgeye yansıyabilir. Peki bu ağrıyı hafifletmek için ne yapmalıyız?
Günde en az yarım saat spor ya da yürüyüş yapın.
Ilık suyla duş alın. Çok sıcak ve çok soğuk sudan kaçının.
Abdominal bölgenizi ve ayaklarınızı sıcak tutmaya çalışın.
Bol su ve bitki çayları içerek cildiniz nemlendirin.

Canınız tatlı çekecektir, kendinizi engellemeyin. Yiyin. Tabii ki aşırıya kaçmadan.. 

Adet süresince her gün düzenli olarak D vitamini ve Kalsiyum alın. (Bunu adet görmüyorken de yapmanız gerekir)
Mümkün olduğunca kafein, sigara ve alkol kullanmayın.
Her şeyden önemlisi şu ki, mutlu olmaya çalışın. Çünkü psikolojinizi sürekli ‘hastayım, kötüyüm, karnım ağrıyor!’ yönünde alıştırırsanız daha çok ağrı hisseder daha çok acı çekersiniz. Çevrenizdeki insanlardan anlayış bekleyin, çünkü bu dönemde hassas ve oldukça duygusal olacaksınız hormonlardan dolayı.
Unutmayın, bu bir hastalık değildir. Tam tersine vücut için çok yararlı bir döngüdür, vücudunuzun kendini yenileme mekanizmalarından biridir.

0 yorum: